onsdag 22 mars 2017

Höna och klänning

Virkade grytlappar får mig att tänka på den hemska syslöjden i skolan! Där kämpade jag med en grytlapp som bara ville bli något som var allt annat än tät och fyrkantigt. Men så förälskade jag mig i den här hönan. Och snart är det påsk! Åh så rolig den är att virka. Finns många tutorials på nätet.

Bildresultat för virkade underlägg
Pyssel o Fix
BautaWitch
Jag hoppas de får göra roligare grylappar i slöjden nuförtiden.
Anettes pysselrum

Klänningen är på gång. Hittade först ingen vit grövre sytråd till stickningar och testade en grå. Det blir inte lika  stark kontrast som vitt. Men idag var jag på Ohlssons Tyger och där hade de vit tråd för dekorationssömmar och stickningar. Testade, men har inte bestämt mig än....



Hoppas att bli klar till på fredag. Då åker vi!! Till symässan i Malmö. Som jag längtar. Till hela helgen faktiskt.  Allt ifrån tågresan tillsammans med yngsta dottern och allt kul vi kommer att göra tillsammans med äldsta dottern och var för sig. Blir som en minisemester.
Den gröna kjolen blev så bra. Precis som jag tänkt mig.
Tyget är en stuv från   Ohlssons Tyger.  Jag älskar tyget. Har en liten bit kvar. Kanske den räcker till en jacka. En kort jacka. Ny dräkt till våren?

onsdag 15 mars 2017

Virkade underlägg DIY instruktion och färdiga mönster

I panik fick jag plocka fram vårjacka och skor. Har traskat runt i tjocka vinterjackan och stövlarna utan att reflektera närmare över det. Huvudet är fullt av projekt att göra för framtida värme. Blusar, klänningar och värdinnegåvor.
Grundblusmönster för att sy är klart. Klänningmönster likaså. Ett jeanstyg till en klänning ligger på sybordet klart att klippas ut.
Tänkte att den kunde vara kul att ha på symässan i Malmö. Om jag får den klar förstås, i tid.
Ja efter flera års försök att komma iväg till en symässa: Plötsligt händer det! Det ska bli så kul, spännande och intressant. Eftersom jag aldrig varit på en symässa förut så vet jag inte men tror att det är jättekul!
Det blir en tågutflykt med yngsta dottern ner till Malmö för att bo hos äldsta dottern. Det ska också bli så roligt. Tjejhelg med olika äventyr. Egna och gemensamma.
Och mitt största blir symässan och alla tyger som kan finnas där. Och alla ideer och människor som kommer att vara där med sitt kunnande och med samma intresse som jag!
I soffan framför TV-n blir det mycket gjort nu. Vilsamt, kul och snabbgjort. Olika glasunderlägg och tester på att virka Mandala.
Och Pinterest är ju en guldgruva att ösa ur. Lätt att bli sittande länge när man letar efter mönster och färger. Det finns så mycket fint att titta på.
Ett underlägg har jag skapat själv! Har inte hittat något med samma mönster.
Har använt en grund med prästkragen som bl a Bautawitch har använt i sina vackra produktioner. Jag gör stolpar i pistillen medans hon gör fast-maskor. Den är så lätt att göra och så vacker och somrig i uttrycket.
Här har jag gjort en beskrivning. Min första DIY-instruktion! Varsegod, payback-time och stort TACK till alla som delat med sig av sina egna mönster och ideer, ja för allt jag själv fått gratis på nätet. Mer kommer för det här var kul.

Virknål 2,5 och bomullsgarn typ 8/4

Varv 1: Gult garn, virka 12 stolpar
Varv 2: Vitt garn, virka  (3 luftmaskor är första stolpen, två stolpar i samma maska, ta ur virknålen och gå in före första stolpen, bakom alla 3 stolparna och in i 3dje stolpens öppna maska och dra igenom tråden. Det är första blombladet med låsmaska), 3 luftmaskor och därefter 11 grupper med *3 stolpar tillsammans i samma maska, låsmaska, 3 luftmaskor* smygmaska i första stolpgruppens låsmaska.
Varv 3: Valfri färg, virka 4 stolpar i varje luftmaskbåge,  smygmaska i första stolpen.
Varv 4: Virka nu 2 luftmaskor, hoppa över en stolpe, virka 2 stolpar i nästa maska och därefter *1 stolpe i varje två stolpar på föregående varv, 2 stolpar i den tredje* varvet ut. När du kommer till luftmaskorna i början av varvet virka en stolpe framför luftmaskorna, gör en stolpe i den tomma maskan därefter, ev 2 om det behöver fyllas så det inte blir ett hålrum.
Detta gör att det inte blir någon skarv där varvet tar slut.
Varv 5: 5 luftmaskor är första stolpen och de första 2 luftmaskor för första bågen *hoppa över en maska, virka en stolpe, två luftmaskor* varvet ut. En smygmaska i tredje luftmaskan i första stolpen.
Varv 6: 6 luftmaskar i mitten av nästa luftmaskbåge är första stolpen och 3 luftmaskor för bågen. Virka *en stolpe i varje luftmaskbåge, 3 luftmaskor* varvet ut och en smygmaska i tredje luftmaskan i första stolpen.

Klart! Hoppas det går bra. Hittar du något fel här så hör gärna av dig så rättar jag.
Nu ska jag virka en höna. Snart är det påsk.

onsdag 1 mars 2017

Nu syr jag och har så kul!

Blusen är klar.



Kjolen till dottern är klar.  Klänning till mig är klar.
Kjol i grönt, till mig är nästan klar. Det är så roligt att få skapa och genomföra idéer, och samtidigt minska på lagret med tyger som jag har.
Jag vill ju få köpa nytt på symässan jag ska till i mars i Malmö.
Idag var jag in hos Ohlssons Tyger igen. Ja jag köpte inget tyg, var inte ens nere i stuv-källaren. Fast den drog, det gjorde den. Men jag behövde dragkedja och foder till kjol i grönt. INGET ANNAT. och jag klarade det! Kom ut igen med bara det jag skulle ha.

Passade på när vännen P och jag var och fikade på stan. Det finns ett mysigt fik som heter Cafe Mums och där är tyst, lugnt och skönt att sitta ner. Ingen skrällig musik som tröttar en redan trött hjärna. Gott hembakt bröd har de och personalen är jättegullig. Verkligen en oas mitt i stan.
Virkade glasunderlägg har jag också börjat få snurr på, de blir till jättesnabbt, när jag sitter framför TV-n. Jag har fått svårt för att bara sitta och göra inget och det behöver jag göra. Koppla av lite.
Superbra tips på Medeas Världs- Blogg
Ett tips! Superbra när man ska repa upp och kommer att få ett litet nystan. Som man kan ta tråden från insidan och slipper rullande nystan som ger sig iväg. Läs:Medeas Värld-bloggen


Och så har jag köpt en sax! En engelsk sax från Merchant & Mills. Superfin, en svart 8", och det är som att klippa i smör!
Och så köpte jag lite hyske-och-hakar och lite knappnålar. Någon äter knappnålar hos mig, de börjar ta slut.....
Ljuset är här, solen värmer när den behagar vara framme och det kvittrar högt i naturen. Våren är snart hos oss. Underbart!
#Ohlssons Tyger