tisdag 29 mars 2016

Eureka!! Jag ser.....


...var jag tänkt fel!
Ritar mönstret till livet och syr en toille och det stämmer inte. Allt är rätt men axeln blev helt fel. Nu har jag räknat om alla momenten och äntligen ser jag. För  måttet på axellinjen skulle jag utgå från min egen axelbredd (naturligtvis!) men jag mätte på ritningen....och då blir det inte rätt.
Så gör om och gör rätt!
Något blev fel...
...även om det blev rätt i det stora hela. 

Jag planerade att göra ett grundmönster och ett mönster att sy efter och sy en toille till byxorna och livet inkl ärm. Hann inte ärmen men den tar jag i kväll på kursen.
SEN ska jag sy byxor i ulltyget jag hittade hos Tusensköna Tyger i Norrköping.
Det är så roligt och väldigt fascinerande hur det kan bli så perfekt passform!
Sen börjar det svåra. Att göra ändringar från grundmönstret för att det ska bli det plagg som jag tänkt mig, För det är ju inte så roligt att gå omkring i kläder som ser ut som ett grundmönster.....


 Påskharen skickade med dottern en gåva till oss. Rart. Och dottern fick en gladhandduk från vår påskhare.
Efter promenaden då jag hittade vårens första tussilago, men inte hade kameran med, tog jag en vila. Såg att jag hade tussilago på väggen.

torsdag 24 mars 2016

Hemma hos symaskinen igen

Och så är man hemma igen. Skönt på ett sätt men med en längtan tillbaka. Ska det vara så här nu? Längta dit hela tiden och inte kunna vara i nuet när jag är här....Får bestämma mig att det är här jag är när jag är här!

Symaskinen står kvar och jag bara måste sy färdigt Jelly Rollen med Tilda-tyger.
Var också till Panduro och köpte ännu en bit för att bygga quilttoppen
färdigt.
Tilda Fabric Roll 24p Pardon..
Försökte mig också på att provsy quiltsöm på en provbit.
Behöver övning förstod jag.
I helgen ska jag rita om byxmönstret, det blev fel, och rita färdigt mönstret till livet som vi påbörjade i tisdags. Och så vill jag sy byxor och ett liv i toille till på nästa tisdag. Så får vår lärare hjälpa mig med passformen på mönsterdelarna.


Det är så roligt på kursen. Roligt att lära sig rita mönster och så är alla så hjälpsamma.
 
Idag kommer påskkärringarna och önskar glad påsk. Då vill de ha godis och jag har köpt en stor påse. Precis som förra året. Då kom det ingen och jag blev tvungen att äta upp alltihop själv! I dag har det kommit tre än så länge. Hoppas det kommer fler.
Bildresultat för påskkärringar
Bild lånad på internet (alltså inte jag)
Glad Påsk!

lördag 19 mars 2016

Slutet gott och äntligen våraning


Sista kvällen gjorde vi avslutet riktigt gott.
Åt hos Restaurante Barolo mittemot Hotel Fuengirola Spa vid Paseo Maritim. De har verkligen god mat, utmärkt service i en mycket trevlig miljö.  Kostar en slant men det är det verkligen värt.

Ja så packar vi och ska åka härifrån för nu. Har bott så bra här på Hotel Casa Continental.
Och nästa gång vi kommer är vi husägare!!
Månntro vi kan kalla oss invandrare.....utlänningar är vi alla fall. Något att tänka på.

FINASTE MATTAN skrev bl a om penséer och våren. Och om bloggerskan Jonna Jinton  hos VI.
Se och läsvärt!! Otroligt vackert!!
Snart är väl våren kommen på riktigt.
Planterar man penséer i Spanien?

torsdag 17 mars 2016

Tygaffärer i Fuengirola

Igår var vi till Madrid. Där är det stort pådrag nu inför den heliga veckan. Många processioner ska det bli. Börjar när vi åkt hem tyvärr. Men vi kommer att vara här ett annat år och får se hela härligheten då.
Men vi har inte bara promenerat många mil, ätit och tittat på möbler här i Fuengirola.
Jag har naturligtvis också letat efter tygaffärer! Har hittills hittat 4 varav en var nedlagd. Eller flyttad?
De andra tre är
Tielas de la Moras på C/ la Union 42 och
Galerias Madrid på C/ Hermanos Pinzon 2 och
Gontextil på C/ Miguel Buenos 16.

Bra tyger i alla tre. Priser? Lite som hemma. Men att hitta fina tyger är inte alltid så lätt. Servicen här är väldigt bra och det var inga problem för dem att ta hem vad man ville ha om det inte fanns hemma.

Ja jag köpte tre tyger. Ett till en ärmlös blus och två till quiltningen. Ena dagen. Kom på att ett av tygerna fanns i flera färger och ett skulle passa till en klänning. Så jag gick tillbaka nästa dag och köpte två meter av den andra färgen.
Nu tänker jag att jag ska lära mig rita mönster till livet på kursen. Blir perfekt att använda till klänningen. Kjolen är ju klar. Ska ha fickor i sidsömmen tror jag.

Ja det är väl vad som hänt så här långt. Solen skiner och det blir varmare varje dag. Vinden är lite sval så en tröja att ta på sig då och då är bra.  Förstår inte de spanska kvinnorna. En del klär sig i varma kappor knäppta upp  till halsen och så varma stövlar på fötterna. Som när vi har 10 minusgrader hemma och inte 15 plus som det är här.  Jag är varm i min kofta!! Idag det sankt Patric's  Day.  Så det blir nog festligt på stan. Några gröna hattar har vi redan sett och fler lär det bli.

måndag 14 mars 2016

Från dimma till sol och längtan

 

Från ett dimmigt Linköping till ett soligt Fuengirola på 12 timmar!
Att vakna i en del av Europa och gå och lägga sig i en annan är en rätt häftig känsla! 12 timmar från dörr till dörr.

Efter en god natt och en ännu godare frukost på Hotel Casa Continental så har vi tagit det lugnt och bara gått in skor. Vi köpte nya promenadskor helgen innan vi åkte och det kanske inte var så smart. Men de gamla skorna var helt slut och vi får ont i fötterna hur vi än gör.  Det går bra men lite plåster måste vi använda.

Vid lunchtid idag hittade vi en för oss ny liten italiensk restaurang på ett mysigt torg som
egentligen är en gata. Eller plats kanske...


Panormus C/ Emancipacion......
Jättegod sallad på ett mycket  mysigt torg.


Vi kommer tillbaka! Ikväll går vi till  Beasol  och äta trerätters . Även det en restaurang med god mat! Och bra pris. 12€/person. Plus vin 6€. Vällagat, trevlig restaurang och superbra service.
Ja mätta är vi och mår bra gör vi.
Imorgon tar vi tåget till IKEA Malaga.
Och solen bara skiner, och vi med den!
Längtar efter att få tillgång till vårt hus. Så nära men ändå så långt borta. Vi smyger nog dit och kikar lite en dag.....


torsdag 10 mars 2016

Följ min blogg med Bloglovin





Rita mönster o sy jelly roll quilt o köpa ett hus!

Söt bild hittad på nätet. Jag lånar den och visar den här....
 Ja inte är det lätt att rita mönster när instruktionerna saknar en liten faktor! Midjelinjen fick jag inte heller till på egen hand när jag försökte göra bakbyxan som hemläxa.  Så jag började sy ihop en Jelly Roll i stället.
Ja jag är inte klar med den bruna än men på god väg. Blev bara så förtjust i en rulle med vackra Tilda-tyger hos Panduro. Och nyfiken på att testa och sy raka remsor.  Det går så snabbt och är verkligen kul. Som omväxling till problemlösning. Har också hittat rätt pressarfot och det gör det hela lätt.

Ja och så åker vi igen. Till Spanien. Skulle velat åka en vecka senare eftersom vi ska få nyckel  till HUSET i månadsskiftet! Det är klart nu och handpenning är betald. Så jättekul!! Helt underbart!!
Men flyget beställde vi i julas till denna vårvecka och med icke ändringsbara biljetter. Hade fått semester beviljad och skulle ju säkert åka. Visste inte då att vi skulle hitta huset och dessutom köpa det innan mars månad. Och att överlåtelsedatum skulle bli redan den 31 mars.  Bara två veckor senare. ... ja ja inget att klaga på egentligen. Men snabbt har det gått.  Jag är bara glad och det ska absolut bli skönt med lite ledigt igen. Vi kan nu börja lära känna staden på allvar. Leta efter tygaffärer och så. Och äta gott och bara strosa utmed strandpromenaden i Fuengirola .
Bara vara! Lyx för själen.


Å så har jag varit på kursen i mönsterkonstruktion. Fick reda på att faktorn skulle vara 0,5.  Gissade det redan hemma men det blev ju inte bra ändå.
PLÖTSLIGT så såg jag där att jag använt måttet för min höft till midjan!  Det blev naturligtvis inte så bra. Bakbyxan såg ut som en strut....
Men nu så är det rätt. Hinner kanske sy en toile innan helgen. Spännande att ha ritat ett byxmönster efter egna mått. Tänk om det blir bra. Till slut.
Nästa mönster vi ska rita blir livstycket. Toppenspännande.

Nu vill jag gå i mina nya vårskor!

För snart är det väl vår... och jag vill gå UTAN strumpor men MED skor!

fredag 4 mars 2016

Fredagsmys

Äntligen fredag! Veckan är slut och helgen är här. Den här helgen ska vi packa. Nästa lördag åker vi återigen ner till Malaga. Bara att vänja sig. Om vi nu får till det med säljaren och de vill sälja sitt hus vill säga. Då blir vi "Spanien-pendlare".  Även om vi naturligtvis inte kan åka så ofta som vi gjort nu ett tag..
Men det går så sakta. Vi vill få affären avslutad men vi vet inte om säljaren vill eller varför de inte skriver på. Manana-land eller vad? Kanske de skriver på idag.
Men vi väntar och under tiden har vi fredagsmys på fredagen. Ostbågar är min stora passion eller kanske svaghet?! Ikväll ska vi också ha ett gott vin och lite blandade ostar framför tv-n.

Jag har hittat ett mörkblått tyg i ullblandning hos Tusensköna tyger i Norrköping. Det ska bli byxor tänkte jag .  Byxor som jag har ritat mönstret till! 
Så det vill jag också göra i helgen. Sy!

onsdag 2 mars 2016

Allt på en o samma gång!


Nu har jag flera saker på gång samtidigt! Byter tråd i symaskinen hela tiden och syr o klipper o ritar!

Bottenplatta egen design...
På väg till kursen...
Väskan börjar ta form. Måste hitta något bra och stadigt  till botten. Mått 14×45 cm. Kartongpapp kanske. Med silvertejp-förstärkning.


En prototyp på ett lapptäcke!

För att se om det blir bra. Och det blir det. Men tyget tog slut så i eftermiddag blir det en sväng till Husqvarnabutiken i Norrköping för att köpa mer tyg. Så roligt! Tänk om jag äntligen kommer igenom och kan få till ett riktigt täcke?
Med vadd och quilt o allt!! Det går så snabbt att sy blocken. Tips från Anette L syr och skapar.  Busenkelt Block, Tack!

Mönsterkonstruktionen av kjolen ska sys upp. För ev ändringar av grundmönstret. Igår började vi rita byxmönster. Också jättekul!
Sen borde jag fordra blå ulljackan. Går ju snabbt bara jag startar.

Energin bara flödar. Är det vårljuset som gör'et?
Höll på att glömma förklädet som blev till av resterna av väsktyget. Idéen fick jag av dottern när jag visade upp en del av väskan och hon trodde det var ett förkläde.....tyget passar lika bra till det.
Och så snöar det igen! Perfekt väder,. det går bra att vara inne och sy.