måndag 28 september 2015

En klänning klar

Är så nöjd med den. Skön att bära men den kändes lite grå när jag provade av den så det fick bli ett litet försiktigt färgtillägg och ett skärp. Ska eventuellt sy på band i orange så det blir lite mer. Ville bara se att det fungerade med en färgaccent.
Rätt färg på klänningen. Ska vara orangea detaljer.
syns inte men sidorna är på skrådden.

Blev lite blåare på bilden än den är i verkligheten 
 Och så är klänning 2 igång. Modell blir ett ihopplock av två modeller och lite detaljer på det. Tyget är det här.
Också Stoff o Stil.
Sen får jag äntligen börja med kappan.

 Det ska bli så spännade att se vad min symaskin klarar.  Spännande att få sy kappa, har aldrig gjort det förut, längtar efter att den klar också. Hoppas den blir bra och inte blir ett UFO....Då handsyr jag!!

Vill slå ett slag för programmet Landgång med Ann Lundberg. Så bra! I program nr 6 var hon i London.
Har du inte sett det så gör det. Då lagades den här underbara rätten, lika god varm som kall.
Perfekt buffé- och bjudmat.
Godaste fläskfilén ever!!

Solen skiner och det är en underbar dag. Hösten är bästa tiden när det är som idag!!

Hösten färgar träden och solen förstärker fägringen, vackert hela vägen hem.

Vår lille trädgårdsvakt




Godaste fläskfilén ever!

fredag 25 september 2015

Malmö, Köpenhamn, Louisiana, Malmö

       

Som vi njöt och hade det bra. Fredagen var makens födelsedag och tjejerna dök upp på hotellet till frukost, utan att han visste något innan. Så blev det överraskning redan där. Sen äldsta dottern gått till jobbet och den yngsta satt sig och läsa till tenta så stack vi iväg till  Stoff & Stil där jag försvann en god stund. Köpte tre tyger och lite tillbehör. Det blir kappa och två klänningar. 

Maken gick i lite andra butiker under tiden.

Sen drog vi runt i stan och kikade i affärer, käkade en riktigt god lunch på Mello Yello på Lilla Torg.
På kvällen hade vi bokat bord på Pinchos. En mycket god upplevelse om än lite högljudd......och jag kände av att jag inte ska vara i en sån miljö. Skönt att komma ut och gå en promenad sen. Både för den mätta magen och det luddiga huvudet.


Lördagen åkte vi över till Köpenhamn och Louisiana på dagen och bokat bord på Ristorante Italiano, Fiolstrade 2, på kvällen. Däremellan hann vi dra en snabb springrunda i butikerna  på Ströget. Vi tjejer alltså, maken lade sig att vila en stund. Är jobbigt att fylla år.
Återigen åt vi gott både på lunchen ute på Louisiana och på kvällen som blev en festkväll till. Mysigt att vara hela familjen samlad.


Det är så vackert på Louisiana. Rofyllt att bara gå runt, sitta ner och betrakta. Reflektion, kontemplation, stillhet. Gott för själen.














Född redan 1929 i Japan, krutgumma?
Och utställningen av Yayoi Kusama var festlig och intressant. Visste inte att hon var så aktiv på 60- och 70-talet.

En tidig Pippi....









På gårdsplanen framför byggnaden står de här

Ja hösten är här nu. Träden börjar skifta i färg. Det är härligt, njuter av den höga klara luften och ljuset.
När vi kom hem hade alla äpplen lämnat trädet. Så nu blev det att bunkra i kylskåp och ta med till jobbet. Där brukar det försvinna ett par kilo på en dag.
Dottern tänker göra äpplemos så där går en del åt. Sen får vi äta så mycket vi bara orkar för det brukar inte gå att spara de här alltför länge. Dessutom är de lite stötta eftersom de ramlade ner. Paj blir det förstås till helgen. Mums!
Ja mycket gott har det blivit!

Nu går jag till syrummet och börjar väl att mäta så storleken inte  ändrats efter denna  "hyggeshelg ". Å sen gasen i botten!! Först ut blir klänning 1, en modell ur Burda nr 9/2014

Burda 9/2014 #102









onsdag 23 september 2015

Resa med många intryck

Nu har jag och familjen åkt tåg och det ordentligt!
Lilla Torg, Malmö
Först till Malmö, för att sen nästa dag åka till Köpenhamn och efter incheckning på hotellet åka vidare upp till Louisiana. Och sen samma resa tillbaka med en natts uppehåll i Köpenhamn.
Och många intryck har det blivit.
Ett som gjorde mig både betryckt och sorgsen är de flyktingar som väntade på Malmö station. Tålmodiga, trötta men samlade väntar de sittande på golv, soffor och där det går att sitta. Vuxna kvinnor och män, med ungdomar, små barn och några spädbarn.
Men jag känner mig också glad och imponerad när jag ser de frivilliga (?) hjälparbetare med t-shirts med texten "Kan jag hjälpa dig?" både på engelska och syriska (tror jag det var) och det arbete de gjorde. De gick runt hela tiden och svarade på frågor, kom med värmd vällingflaska, delade ut något att dricka eller äta och visade vägen ut till tåg och bussar när det var aktuellt, tolkade och de var i rörelse varje gång vi passerade eller stod där och väntade på våra tåg.
Dessutom fanns  Migrationsverket utanför med två husbilar och personal. Jag hoppas alla blev hjälpta och att det var som det såg ut. En organisation som fungerade, människor som blev hjälpta så snabbt det bara är möjligt.
Och det känns så avigt att vi åkte så där till Louisiana och till olika platser i Köpenhamn och Malmö och bara var lediga och lyxiga samtidigt som de här människorna inte visst hur nästa timme eller dag skulle se ut för dem.

Nu är det svårt att berätta om allt det andra vi upplevde så det blir nog en annan dag. Vi hade det jättebra i alla fall och det kändes privilegierat att vi var tillsammans, fria och trygga att göra som vi ville.

Men en sak bara måste jag berätta om:
Jag har vunnit 5 meter tyg Kinnamark !!! Fick besked härom på söndagen.
Jag vann genom att rösta på Finaste Mattan s sida  på det tyg som jag tyckte var vackrast på Kinnamarks hemsida. Alla deras tygerna är så vackra och så tidlösa. Det tyg jag tycker är finast är det här:
Floral design Ann Hjers

Designat av Ann Hjers för Kinnamark   
Gissa om jag blev glad!

Nu är jag rik på upplevelser, mätt av god mat o dryck och nöjd på tågresor. För ett tag i alla fall. Och om  Louisiana, Ristorante Italiano på Fiolstrade 2, Jensens böf,
Mello Yello och Picolo Mondo på Lilla Torg, Stoff & Stil och allt det andra, ja  det berättar jag om en annan gång. Och nu är jag boostad med ny energi, det känns skönt.

söndag 13 september 2015

Gulbeta och knuthjärta

Två nya saker på en gång. Först mötte jag  gulbetan.

 Har aldrig ätit det förut.  Den fanns på det fina salladsbord som Restaurang von Dufva hade i onsdags (och som de alltid har ) i form av kokta kuber lagda i en olja. Så gott så jag blev tvungen att prova. Kokade bitarna ihop med lök o lite morot. Häller av kokvattnet, på med olja, persilja o salt. Går att äta!!! Ja, jättegott.



La några bitar i rotfruktslådan som jag rostade i ugnen.


Och det andra nya är att jag har hittat på att börja brodera. Eftersom Strömma i Norrköping annonserade om linnetyg för 50kr metern fick jag idén att brodera kuddar. Har funderat på det ett tag men det har inte blivit av. Nu blev jag tvungen att åka dit. Jo det var naturvitt linne på 150 cm bredd och jag slog till.
Började testa lite olika stygn och hittade på det här:

Blev ett hjärta av franska knutar och en lavendelpåse

Med det här fyllde jag påsen, lavendelskörd i juli









Och nu tänker jag försöka göra en kudde med något motiv av knutar och efterstygn.
Det var så länge sedan jag broderade och det är så roligt och rofyllt. Passar bra att ha att göra på tåget ner till Malmö på torsdag. Virkningen är ju lite räkning av maskorna så det törs jag inte sitta med.
 
Ser fram emot weekendtrippen med familjen! Ska bli så roligt, har dessutom inte åkt tåg på jättelänge. 

onsdag 9 september 2015

Lunchpåse och färdig blus

Idag har det varit ledig onsdag. Var trött igår så ingen klocka blev satt. Vaknade av mig själv vid kl 8 och åt frukost och drack kaffe till morgon-TV. Tog det lugnt och satt en stund i solen och bara njöt.
Sen sydde jag klart min blus. Hade lite fållning kvar.



Hittade en idé på nätet:   en sydd lunchpåse i vaxduk!
Googlade runt och hittade många varianter men den här gillade jag.
Så jag gjorde två.



 Inuti satte jag fast ett band som håller dryck och bestick på plats.


 
 Jag blev så nöjd.
Och mer nöjd blev jag allteftersom dagen gick.
Idag var jag och väninnan P på stan och åt lunch. God mat och trevligt sällskap.
Efter det tog vi en tur ut till Hjärta till hjärta. De har flyttat till nya stora lokaler. Och där hittade jag ett bord till dottern. Eller rättare sagt tre. Precis det som hon letat efter så det blev MMS och hon störtade dit och köpte. Ett riktigt kap. Så hon blev också nöjd idag. P hittade en fin tröja till sitt äldsta barnbarn. Ja alla blev nöjda.

325kr, ett superpris!
Jag hittade ett gult garn och virknålar till mitt virkprojekt converse-skorna. Jag hade inte rätt virknålar för att få rätt storlek på skorna så det har blivit lite åtsidosatt. Men nu så drar det igång igen.

Ja dagen har varit bra. En lugn och givande ledig dag. Nu har jag nya krafter för resten av veckan. 
 
 

måndag 7 september 2015

Och det blev ljus och en klänning

Åh vad jag ser nu! Syrummet är ljusare än ute sa dottern. Rätt!
Känns riktigt bra. Svårt att ta bild på ljus men tro mig, det är ljust nu!

Lite mindre bra blev klänningen, för stor upptill och för kort nertill. MEN då får det vara en prototyp eller voile och nu vet jag vad jag ska ändra på. Trodde inte jag behövde ändra så mycket men lite mer än axelbredden tydligen. En storlek mindre  i livet och ökning med 5 centimeter på längden om det ska vara en klänning. Inte mycket mer eller svårt så det är ok.

Lyckan är ju ett mönster som bara är att klippa ut och sy efter. Blusen Jasmine från Colette är ett sånt mönster. Dessutom ingår sömsmån. Det är ju alltid lättare att sy efter tycker jag.
Första Jasmine-blusen jag sydde
 
Så det mönstret använder jag till tyget som jag inte skulle köpt hos Tusensköna tyger men inte kunde motstå. Gör om modellen lite så det blir ett kantband med knyt istället för krage och så ska det vara släta ärmar.
 
Regnet öser ner i helgen men vi hann plantera höstblommorna i krukorna innan himlen öppnade sig helt.
Igår skulle vi åkt till Ödeshög och ätit Schnitzel och susat runt på Östgötadagarna. Blev inte något av pga vädret. Vi sparar det till nästa helg eller nåt.
 
Helgen därpå sen blir det en tripp till Malmö och Köpenhamn. Ska bli roligt, för förhoppningsvis blir vädret bättre än förra året när vi gick runt i Köpenhamn i hällregn.
Då hade vi ett "program" där vi skulle till Carlsberg-bryggeriet, museet i Söndermarken (Lars Winnerbäck var bl a orsaken till det) och Louisiana.
Bussarna gick inte som de skulle pga vägarbeten, regnet öste ner och tidplanen sprack. Inga bilder togs heller. Men;
Vi åt en jättegod lunch i Nyhavn, såg utställningen i museet/vattencisternerna under Söndermarken och gick genom den vackra parken till Carlsbergsbryggeriet och fick en informativ rundvandring där.
Sen åkte vi tillbaka till Malmö. Det var en trevlig resa trots regnet men jag tror att Köpenhamn är trevligare i solsken.
Skam den som ger sig. Vi kör igen.
Calpe Spanien sen kväll
Spanska Trappan i Calpe väg upp till Gamla Stan

Sommaren är inte längre bort än en tanke.......

 



fredag 4 september 2015

Varde ljus och ny klänning, snart


Nu har mina nya taklampor kommit hem och ska bara installeras och sen så kan jag se när jag syr!Projekt till helgen!
Mitt efterskickade mönster har också kommit och jag har klippt ut den första höst/vinterklänningen. Och sytt ihop lite ....
...tror det blir bra
 Sen så var jag inne hos Tusensköna tyger. Behövde kanttyg till klänningen  och garn till converse-skorna och inget mer. Så jag köpte ett supermysigt blustyg

Viskos med blommönster i petrol, grå, orange och vitt














Lunchpåse  i startgropen
(ses i nästa inlägg, som färdigblus hoppas jag) och en liten bit vaxdukstyg till en Lunchpåse. Kunde inte motstå! Är det fel på mig? Jag känner mig nöjd i alla fall. Men börjar samtidigt bli lite stressad på allt tyg jag har som jag vill göra saker av.....och snart ska jag till Stoff & Stil!! Jippi och Skräckblandad förtjusning just nu. Hinner jag, orkar jag? Ja men jag vill! Vi får se, det blir som det blir......
Så är hösten här och äpplena snart klara. Kanske tar det ett par veckor till men de har växt till sig lite redan.
Några av mina tomater har fått färg och går att äta men de är så små så små.


Söta både att se på och att äta.
 
Och nu är det fredagsmys.........Trevlig helg!
 

ostbågar